I mer än 30 år har Guide Gloves arbetat efter mottot "rätt handske för rätt jobb". Lika länge har företaget hjälpt människor med säkrare och effektivare händer på jobbet.
Guide har nu lanserat en ny typ av arbetshandskar som möter morgondagens behov. Teknik och innovation används för att utveckla hållbara lösningar.
Detta har resulterat i Guide ENVI; ett hållbart alternativ till traditionella nitrilhandskar, som kännetecknas av nya, miljövänliga produktionsmetoder.
Kemiska ämnen finns överallt i arbetslivet och även i vår vardag. Vissa av ämnena kan vara skadliga för hälsan eller vara explosiva och brandfarliga. Det kan exempelvis handla om rengöringsmedel, läkemedel och bekämpningsmedel. Om ett ämne medför risk för ohälsa eller olycksfall klassas det som farligt. Då ska produkten vara märkt med symbol(er) och det ska tydligt framgå på etiketten vilka farliga kemiska ämnen som produkten innehåller, vilka risker det medför och hur du kan skydda dig mot dem. Utsätts du för ett ämne som klassas som farligt, är koncentrationen och exponeringstiden avgörande för hur allvarliga skadorna kommer bli.
Det svenska bygg- och anläggningsbolaget Peab har jobbat hårt för att förbättra arbetsmiljön. Genom att integrera säkerhetsarbetet i ett tidigt skede och jobba aktivt med säkerhetsfrågorna har bolaget lyckats skapa bättre förutsättningar för sin personal.
-En god arbetsmiljö kostar en del pengar, men det gör att vi kan bedriva en verksamhet som håller fler i personalen hela och friska, säger Mikael Swedberg arbetsmiljöingenjör på Peab Sverige AB.
Ladda ner vår nya branschunika byggrapport Säker arbetsplats 2021 för att ta del av ny statistik inom byggbranschen.
Ladda ner vår branschunika säkerhetsrapport för att ta del av skrämmande statistik.
Många är väl medvetna om riskerna med vissa arbetsmoment, både arbetstagare, skyddsombud och ledning. Ändå inträffar det alldeles för många olyckor på svenska arbetsplatser. Vi har tagit fram sex råd om personlig skyddsutrustning.
I vår rapport Säker Arbetsplats Industri 2019 har vi intervjuat hälsa-och-säkerhetsexperten Lena Kristoffersen på Borealis. Läs hela intervjun här.
Det tar tid att förändra attityder och bygga en starkare säkerhetskultur. Vi vet att det krävs systematiskt arbete och tålamod för att lyckas. Här är våra bästa åtgärder för att skapa starkare säkerhetskultur och säkrare arbetsplatser
Det finns oerhört många kemikalier i vårt samhälle. En del är ofarliga, andra farliga för både liv och hälsa.
Vår branschunika säkerhetsrapport som visar att säkerhetsbristerna fortsatt är ett allvarligt problem för svenska industriarbetsplatser. Varje år inträffar tusentals arbetsplatsolyckor, varje år dör flera människor på sina jobb.
De flesta kan nog räkna ut att det är viktigt att använda andningsskydd när man arbetar i riskfyllda arbetsmiljöer. Men vad är en riskfylld arbetsmiljö? Och varför är det så viktigt att använda rätt andningsskydd?
I september månad 2019 genomförde åtta svenska myndigheter kontroller på byggarbetsplatser i hela landet. Drygt 100 företag kontrollerades på närmare 75 byggarbetsplatser, både vid nybyggnationer och renoveringsarbeten. Resultatet var nerslående med såväl farlig arbetsmiljö som brister i personalliggare.
Allt fler byggnadsarbetare dör på en arbetsplats i Sverige. I fjol förolyckades 12 personer, vilket närapå är en fördubbling mot året innan. Svensk byggsektor utmärker sig också i nordisk jämförelse med flest dödsfall per tusen anställda. Det visar statistik som arbetsplatssäkerhetsföretaget Skydda har sammanställt.
Biltunneln i motorvägsförbindelsen Förbifart Stockholm utsågs i december 2018 till det årets sämsta bygge av tidningen Byggnadsarbetaren, det dåliga arbetsmiljöarbetet ledde till konkurs och många förlorade jobb.
En arbetsgivare åtalas för grovt arbetsmiljöbrott efter att en man dött i en arbetsolycka. Företaget krävs dessutom på 1,5 miljoner kronor i böter.
Det skrivs och pratas mycket om kvartsdamm som en riskfaktor på svenska arbetsplatser. Och det är farligt, framför allt på lång sikt, då konsekvenserna av att utsättas för stendammet ofta dröjer och först efter många år ser du skadorna.
Att skapa en säker arbetsmiljö där ingen skadas på jobbet är vårt mål. En av de utmaningar som vi, leverantörer och återförsäljare står inför är att många användare köper sin personliga skyddsutrustning utifrån kampanjer och erbjudanden snarare än att se till sitt faktiska behov.
Många är omedvetna om att ljudnivån på arbetsplatsen är för hög och till och med skadlig. Buller orsakar inte bara hörselskador utan kan även bidra till förhöjt blodtryck och utsöndring av stresshormon.
Marcus ”Mackan” Nylén, känd från tv-serien ”Sommar med Ernst”, har råkat ut för en hel del blånaglar och skärskår under sina 18 år som snickare. Men det var först när han satte tummen mellan en slägga och en sten som han på allvar fick klart för sig hur smärtsam – och kostsam – en arbetsskada kan vara.
För att säkerheten ska öka och antalet olyckor minska så måste ledningsgrupperna på svenska bygg- och industriföretag prioritera frågan betydligt högre.
Alla kroppsdelar är viktiga att skydda, men med huvudet som den mest centrala delen bör du vara extra mån om att skydda dig under arbetsdagen och bära en säker skyddshjälm.
Vi vet att illa fungerande eller opraktisk skyddsutrustning är en stor anledning att många byggarbetare väljer att inte använda personlig skyddsutrustning.
Många arbetsgivare använder sig av inhyrd personal under sommarmånaderna - vilket fördubblar risken för arbetsolyckor. För att minska risken måste svenska arbetsgivare prioritera ordentliga introduktioner till de som ska utföra arbetet, det menar Skydda som arbetar med arbetsplatssäkerhet.
Arbetsmiljölagen innehåller de lagar, regler och skyldigheter som arbetsgivarna behöver förhålla sig till för att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Arbetsmiljöverket är den myndighet som på uppdrag av Sveriges riksdag och regering ansvarar för att se till att dessa lagar följs av företag och organisationer.
Fackförbundet Seko har nyligen presenterat rapporten ”Med fara för livet”, en rapport som belyser arbetsmiljön för Sveriges vägarbetare.
Antalet arbetsrelaterade dödsolyckor ökar i Sverige. Regeringen tar nu krafttag för att minska antalet dödsolyckor.
I vår rapport frågade vi byggarbetare hur väl deras befintliga skyddsutrustning fungerar.
Enligt vår rapport är det endast 20 procent av byggarbetarna anser att det är deras eget huvudansvar att se till att säkerhetsrutiner och regler efterlevs på sin arbetsplats.
Skyddsombudens roll är livsviktig ute på byggarbetsplatserna. Skyddsombudet är utsedd av medlemmarna på företaget för att företräda de anställda så de får en bra och säker arbetsplats. De måste få större mandat att säkra arbetsplatsen och byggarbetarna.
Nästan varannan byggarbetare använder inte fallskydd fullt ut, trots att mer än hälften arbetar på höga höjder.
Fackförbundet Kommunal upplever att skorstensfejare inte använder personlig skyddsutrustning i tillräckligt hög grad. Sotarnas arbetsmiljö är problematisk och riskfylld. Som fackförbund vill man se till att det systematiska arbetsmiljöarbetet följs och att alla som jobbar med sotning får en säker arbetsplats.
Uppfattningen om varför man inte använder personlig skyddsutrustning fullt ut och när man inte använder den skiljer sig åt mellan byggarbetare och skyddsombud.
Arbetsmiljöverket har släppt sin årliga rapport om arbetsskadestatistik för 2018.
En lägre andel kvinnliga byggarbetare använder personlig skyddsutrustning fullt ut jämfört med sina manliga kollegor. Bland kvinnorna är det 44 % som anger att de fullt ut använder den personliga skyddsutrustning som rekommenderas för det dagliga arbetet, att jämföras med 52 % bland männen. Det framgår av vår rapport Säker Arbetsplats.
Funktionalitet är absolut viktigast när byggarbetare väljer personlig skyddsutrustning.
Byggarbetare i företag med mindre än 50 anställda är sämre på att använda personlig skyddsutrustning än de som jobbar på större företag.
Långt många fler än vad man kan tro väljer att inte använda personlig skyddsutrustning dagligen.
Bygg- och bostadsutvecklingsföretaget Hökerum Bygg i Ulricehamn är verksamma i en stor del av södra Sverige, från Uppsala till Skåne. De senaste 15 åren har man färdigställt cirka 6 000 bostäder, varav hälften i egna projekt och hälften åt externa beställare. Hökerum Bygg lägger stor vikt vid systematiskt arbetsmiljöarbete, där skyddsombuden har en central funktion. Här berättar Marcus Scheller om vad rollen innebär.
Byggbranschen är olycksdrabbad. Varje år sker omkring 6 000 arbetsplatsolyckor, där närmare en tredjedel leder till medicinsk invaliditet eller sjukskrivning i mer än 30 dagar.
30 % av byggarbetarna ser inga större risker med att inte använda personlig skyddsutrustning arbetsdagen igenom.
Dina händer utsätts för många risker under en arbetsdag. De är ofta dina viktigaste verktyg och det är viktigt att välja rätt handske för rätt arbetssituation.
Skyddsombuden lägger huvudansvaret för säkerhetsrutiner och regelefterlevnad på sig själva.
Byggarbetarna väljer att skjuta ifrån sig sitt eget ansvar och pekar ut skyddsombuden som bär huvudansvaret för säkerhetsarbetet.
”Jag ska bara…” och sedan händer inte så mycket mer, inte i alla fall för cirka hälften av byggarbetarna som anger att man inte använder rekommenderad personlig skyddsutrustning (PPE) fullt ut.
Effekterna av den personliga skyddsutrustningen minskar om den inte är anpassad till arbetsuppgifterna. Men vem ansvarar för att personalen har rätt personligt skydd och att det verkligen används?
Olyckorna fortsätter att öka inom byggindustrin. Varför? Vi har frågat 521 byggarbetare och 202 skyddsombud om deras syn på säkerhet. I rapporten Säker Arbetsplats 2019 får du ta del av nya insikter kring personlig skyddsutrustning, konkreta åtgärder för bättre säkerhet samt exempel på hur andra företag och organisationer jobbar för att minska arbetsplatsolyckorna.
Vilken typ av huvudskydd ska du använda på arbetsplatsen och när ska en skyddshjälm bytas ut? Läs om hur en av de viktigaste kroppsdelarna skyddas på bästa sätt.
Effekterna av den personliga skyddsutrustningen minskar om den inte är anpassad till arbetsuppgifterna. Rätt produkter ska alltid tillhandahålls av arbetsgivaren.
Personlig skyddsutrustning gör arbetet säkrare och personalen tryggare. Men vem har ansvaret för personalens säkerhet?
För hur lång tid väljs ett skyddsombud? Hur väljs skyddsombudet när ingen facklig organisation finns på arbetsplatsen? Vi reder ut detaljerna.
Ett systematiskt arbetsmiljöarbete är inget fritt val – det måste bedrivas enligt arbetsmiljölagen och föreskriften ”Systematiskt arbetsmiljöarbete”. Som arbetsgivare är det viktigt att du är uppdaterad om ditt ansvar och dina skyldigheter.
Skyddsombud är ett välbekant ord för många. Lika känt är inte vad den utsedda personen faktiskt ska göra på arbetsplatsen.
På en arbetsplats med flera skyddsombud ska alltid ett huvudskyddsombud utses. Rollen har en viktig och samordnande funktion på större arbetsplatser.
Det är enbart en tredjedel av byggarbetarna som anger att de testar sin skyddsutrustning dagligen och 15 procent uppger dessutom att de inte har testat sin personliga skyddsutrustning (PPE) under det senaste året. Det är oroande siffror och vår undersökning visar på ett starkt samband mellan kunskapsnivå och användning.
Som skyddsombud är du personalens representant när det gäller arbetsmiljöfrågor. Här sammanfattar vi vad som förväntas av rollen.
En miljö där medarbetarna trivs och har meningsfulla arbetsuppgifter där ingen riskerar att bli sjuk eller skadas på grund av arbetet – det är målet med ett systematiskt arbetsmiljöarbete. I det ingår flera delar som måste vara med och som hänger ihop med varandra.
När filtret i ett andningsskydd är fullt förlorar det sin funktion och behöver därför bytas ut.
Det finns många olika anledningar varför byggarbetare väljer att inte använda sin personliga skyddsutrustning. Dels handlar det om en kulturfråga – det finns inga krav på arbetsplatsen varför slarv och lathet uppstår, byggarbetarna anser att det är jobbigt att bära med sig all skyddsutrustning. Många sneglar på sina kollegor och ser att det är få andra byggarbetare som använder sin skyddsutrustning.