
Ny rapport Säker Arbetsplats 2021 för byggbranschen
Ladda ner vår nya branschunika byggrapport Säker arbetsplats 2021 för att ta del av ny statistik inom byggbranschen.
Ladda ner vår nya branschunika byggrapport Säker arbetsplats 2021 för att ta del av ny statistik inom byggbranschen.
Ladda ner vår branschunika säkerhetsrapport för att ta del av skrämmande statistik.
Många är väl medvetna om riskerna med vissa arbetsmoment, både arbetstagare, skyddsombud och ledning. Ändå inträffar det alldeles för många olyckor på svenska arbetsplatser. Vi har tagit fram sex råd om personlig skyddsutrustning.
I vår rapport Säker Arbetsplats Industri 2019 har vi intervjuat hälsa-och-säkerhetsexperten Lena Kristoffersen på Borealis. Läs hela intervjun här.
Det tar tid att förändra attityder och bygga en starkare säkerhetskultur. Vi vet att det krävs systematiskt arbete och tålamod för att lyckas. Här är våra bästa åtgärder för att skapa starkare säkerhetskultur och säkrare arbetsplatser
Vår branschunika säkerhetsrapport som visar att säkerhetsbristerna fortsatt är ett allvarligt problem för svenska industriarbetsplatser. Varje år inträffar tusentals arbetsplatsolyckor, varje år dör flera människor på sina jobb.
Marcus ”Mackan” Nylén, känd från tv-serien ”Sommar med Ernst”, har råkat ut för en hel del blånaglar och skärskår under sina 18 år som snickare. Men det var först när han satte tummen mellan en slägga och en sten som han på allvar fick klart för sig hur smärtsam – och kostsam – en arbetsskada kan vara.
Vi vet att illa fungerande eller opraktisk skyddsutrustning är en stor anledning att många byggarbetare väljer att inte använda personlig skyddsutrustning.
Många arbetsgivare använder sig av inhyrd personal under sommarmånaderna - vilket fördubblar risken för arbetsolyckor. För att minska risken måste svenska arbetsgivare prioritera ordentliga introduktioner till de som ska utföra arbetet, det menar Skydda som arbetar med arbetsplatssäkerhet.
I vår rapport frågade vi byggarbetare hur väl deras befintliga skyddsutrustning fungerar.
Enligt vår rapport är det endast 20 procent av byggarbetarna anser att det är deras eget huvudansvar att se till att säkerhetsrutiner och regler efterlevs på sin arbetsplats.
Skyddsombudens roll är livsviktig ute på byggarbetsplatserna. Skyddsombudet är utsedd av medlemmarna på företaget för att företräda de anställda så de får en bra och säker arbetsplats. De måste få större mandat att säkra arbetsplatsen och byggarbetarna.
Nästan varannan byggarbetare använder inte fallskydd fullt ut, trots att mer än hälften arbetar på höga höjder.
Uppfattningen om varför man inte använder personlig skyddsutrustning fullt ut och när man inte använder den skiljer sig åt mellan byggarbetare och skyddsombud.
En lägre andel kvinnliga byggarbetare använder personlig skyddsutrustning fullt ut jämfört med sina manliga kollegor. Bland kvinnorna är det 44 % som anger att de fullt ut använder den personliga skyddsutrustning som rekommenderas för det dagliga arbetet, att jämföras med 52 % bland männen. Det framgår av vår rapport Säker Arbetsplats.
Funktionalitet är absolut viktigast när byggarbetare väljer personlig skyddsutrustning.
Byggarbetare i företag med mindre än 50 anställda är sämre på att använda personlig skyddsutrustning än de som jobbar på större företag.
Långt många fler än vad man kan tro väljer att inte använda personlig skyddsutrustning dagligen.
Bygg- och bostadsutvecklingsföretaget Hökerum Bygg i Ulricehamn är verksamma i en stor del av södra Sverige, från Uppsala till Skåne. De senaste 15 åren har man färdigställt cirka 6 000 bostäder, varav hälften i egna projekt och hälften åt externa beställare. Hökerum Bygg lägger stor vikt vid systematiskt arbetsmiljöarbete, där skyddsombuden har en central funktion. Här berättar Marcus Scheller om vad rollen innebär.
Byggbranschen är olycksdrabbad. Varje år sker omkring 6 000 arbetsplatsolyckor, där närmare en tredjedel leder till medicinsk invaliditet eller sjukskrivning i mer än 30 dagar.
30 % av byggarbetarna ser inga större risker med att inte använda personlig skyddsutrustning arbetsdagen igenom.
Skyddsombuden lägger huvudansvaret för säkerhetsrutiner och regelefterlevnad på sig själva.
Byggarbetarna väljer att skjuta ifrån sig sitt eget ansvar och pekar ut skyddsombuden som bär huvudansvaret för säkerhetsarbetet.
”Jag ska bara…” och sedan händer inte så mycket mer, inte i alla fall för cirka hälften av byggarbetarna som anger att man inte använder rekommenderad personlig skyddsutrustning (PPE) fullt ut.
Olyckorna fortsätter att öka inom byggindustrin. Varför? Vi har frågat 521 byggarbetare och 202 skyddsombud om deras syn på säkerhet. I rapporten Säker Arbetsplats 2019 får du ta del av nya insikter kring personlig skyddsutrustning, konkreta åtgärder för bättre säkerhet samt exempel på hur andra företag och organisationer jobbar för att minska arbetsplatsolyckorna.
Det är enbart en tredjedel av byggarbetarna som anger att de testar sin skyddsutrustning dagligen och 15 procent uppger dessutom att de inte har testat sin personliga skyddsutrustning (PPE) under det senaste året. Det är oroande siffror och vår undersökning visar på ett starkt samband mellan kunskapsnivå och användning.
Det finns många olika anledningar varför byggarbetare väljer att inte använda sin personliga skyddsutrustning. Dels handlar det om en kulturfråga – det finns inga krav på arbetsplatsen varför slarv och lathet uppstår, byggarbetarna anser att det är jobbigt att bära med sig all skyddsutrustning. Många sneglar på sina kollegor och ser att det är få andra byggarbetare som använder sin skyddsutrustning.