Därför väljer byggarbetare bort personlig skyddsutrustning

Det finns många olika anledningar varför byggarbetare väljer att inte använda sin personliga skyddsutrustning. Dels handlar det om en kulturfråga – det finns inga krav på arbetsplatsen varför slarv och lathet uppstår, byggarbetarna anser att det är jobbigt att bära med sig all skyddsutrustning. Många sneglar på sina kollegor och ser att det är få andra byggarbetare som använder sin skyddsutrustning.

Vissa byggarbetare anser dessutom att utrustningen inte behövs då det inte föreligger någon risk. Det handlar också om brist på kunskap om hur en viss skyddsutrustning ska användas och att det är svårt att förutse vilken utrustning som kommer behövas. Skyddsombudens bild av varför byggarbetarna inte använder skyddsutrustning fullt ut är dels att man tycker det är jobbigt att bära med sig, och dels att man helt enkelt anser att det inte alltid behövs. I viss utsträckning tror man det beror på slarv.

Ta del av fler insikter om byggarbetare och skyddsutrustning i vår nyligen framtagna rapport Säker Arbetsplats. Läs hur andra jobbar, få tips och förslag på åtgärder för en säkrare arbetsplats.

Byggarbetare på byggställning.
LADDA NED BYGGRAPPORTEN

LADDA NED BYGGRAPPORTEN

Skapad 2019/03/18
Senast ändrad 2021/03/23