”Nu har jag olyckan i bakhuvudet varje gång”
Marcus ”Mackan” Nylén, känd från tv-serien ”Sommar med Ernst”, har råkat ut för en hel del blånaglar och skärskår under sina 18 år som snickare. Men det var först när han satte tummen mellan en slägga och en sten som han på allvar fick klart för sig hur smärtsam – och kostsam – en arbetsskada kan vara.
Jag höll på med grunden för en stenmur till en fastighet och skulle slå ner en av murstenarna med en slägga, för att få den i rätt nivå med de övriga. Jag hade redan lagt ett tiotal stenar och handskarna började bli sandiga och blöta så jag bytte till ett par torrare och bekvämare.
Men släggans handtag var fortfarande fuktigt och gled en aning i den torra handsken. Så jag träffade lite högre upp på stenen än beräknat. Olyckligtvis hade jag min tumme precis där och den hamnade i kläm mellan murstenen och ett kilo slägga. Handsken höll men tummen sprack, nageln lossnade och nagelbandsfästet slogs sönder. Det blev raka vägen till akuten och sen operation efter några dagar.
Två veckor utan inkomst
Jag blev sjukskriven i fyra veckor och eftersom jag är egenföretagare fick jag själv stå för sjukersättningen under de två första veckorna, tills Försäkringskassan kom in i bilden. I praktiken blev det två veckor helt utan inkomst. För att klara av jobben som fanns inplanerade fick jag ta in underleverantörer, men de jag brukar jobba med hade svårt att rycka in med så kort varsel. Istället fick jag vända mig till helt nya samarbetspartners, vilket alltid är en risk eftersom man inte kan vara säker på kvaliteten.
Tänker mer på riskerna
Naturligtvis finns det försäkringar som täcker upp i såna här situationer, men då krävs ett tillval som jag inte hade. Det har jag fixat nu. Man måste inse att skaderisken är hög i den här branschen och att jag förmodligen kommer att råka ut för saker fler gånger. Det tog sju, åtta veckor innan jag var helt återställd och nu har jag olyckan i bakhuvudet varje gång jag använder en slägga eller något annat slagredskap. Jag försöker se till att ha den fria handen längre bort från träffpunkten och tänka mer på vad som kan hända om något går snett. Dessutom använder jag handskar med bättre grepp.
Ofta stress bakom slarv
Om jag tittar i backspegeln har det ofta handlat om stress när jag slarvat med riskbedömning och skyddsutrustning, eller att jag gjort ett moment som jag utfört många gånger. Det kan säkert många känna igen sig i.
"Jag är nog bättre än genomsnittet på att använda skyddsutrustning, men det säger egentligen rätt lite eftersom den generella nivån i byggbranschen är oacceptabelt låg. "
Jag tror att det beror på en kombination av flera saker:
- man vet inte hur man väljer rätt skydd
- man tycker att skydden är i vägen eller är obekväma,
- man tycker att skydden är för dyra.
Som jag ser det är det viktigt att skapa snygga, sköna skydd som fungerar tillsammans. Så att det inte blir en stor sak att använda dem – bara en stor fördel.