Att hålla sig torr och varm under regniga dagar är viktigt, särskilt om man skall arbeta en hel dag. Olika yrkesgrupper har olika behov av olika regnkläder. Men hur väljer man rätt regnkläder? Vi hjälper dig i regnklädesdjungeln. Det är viktigt att fundera igenom sitt behov innan man köper regnkläder. En del behöver skydda sig mot nederbörd under en hel dags arbete medan andra bara behöver vara ute i korta perioder.
Vattenavvisande kläder står emot lättare regn och har bra andningsförmåga vilket innebär att de släpper ut mycket av din överskottsvärme och du svettas mindre. En vattenavvisande jacka eller byxa passar bra om du inte behöver vara utomhus hela dagar eller om det är lättare regnskurar. Exempel på vattenavvisande jackor är softshell-jackor.
Ett vattentätt plagg klarar ihållande regn under längre perioder och passar dig som skall arbeta utomhus under större delen av dagen. Vattentäta kläder finns i form av membranjackor eller PU-belagda jackor. Om du rör dig mycket och är fysiskt aktiv i ditt arbete är det viktigt med vattentäta kläder som andas bra och släpper ut ånga och värme så att du inte blir blöt inifrån av svett. Dessa regnkläder är ofta tillverkade av polyester och bygger på olika lager, membran och tejpade sömmar. De är ofta mjuka och har smidig passform. PU- eller PVC-belagda kläder (gummi-/galonkläder) är i allmänhet mer vattentäta men andas mindre och passar bra om du har ett arbete där du inte behöver röra dig så mycket eller om du har ett jobb som kräver väldigt slittåliga regnkläder.
Ett sätt att benämna ett materials vattentäthet är att ange vattenpelare. Det är ett värde på hur högt vattentryck, uttryckt i millimeter, ett material klarar av innan vatten tränger genom och det blir vått på andra sidan.
Det kan vara svårt att översätta antal mm vattenpelare till den dagliga situationen. Värdet på vattenpelaren kan ge vägledning för hur mycket väta plagget tål, generellt är över 5000 mm vattentät. Nedan har vi sammanställt en enkel tabell för vägledning:
Vattenpelare | |
<3000 mm | Materialet kan vara vattenavvisande, men det är inte vattentätt. |
3000 - 5000 mm | Materialet klarar av lätt till måttligt regn under kortare tid, sitter du ner finns risken att vatten kommer tränga genom. |
5000 - 10 000 mm | Materialet klarar av måttligt regn under längre tid. |
10 000 – 15 000 mm | Materialet klarar av oavbrutet regn under länge tid. |
15 000 - 25 000 mm | Materialet klarar av kraftigt regn under längre tid. |
>25 000 mm |
Materialet klarar av mycket kraftigt regn under längre tid. |
Det finns olika testmetoder för hur hög vattenpelare ett material klarar av, utförandet är olika för bland annat intervallet för tryckökningen. Resultatet kan därför vara olika för samma material beroende på vilken testmetod som använts, de vanligaste metoderna är EN ISO 811 och JIS L 1092.
I en del yrken är det viktigt att synas ordentligt, och än mer viktigt blir det i dåligt väder när sikten försämras. Det finns varselregnkläder med hög synbarhet som är Hi Vis-certifierade.
Ju mer du använder ett regnplagg, desto mer slits det och blir med tiden mindre vattenavvisande. För att förlänga plaggets livstid och höja den vattenavvisande förmågan kan du impregnera det. Tänk också på att alltid tvätta plaggen enligt tvättråden på respektive plagg för att garantera bästa funktionalitet.
Våra regnkläder är märkta med en EN-standard (EN 343) som ställer krav på bl.a. vattentäthet, ånggenomsläpp och slitstyrka. Den övre siffran visar klassen på plaggets vattentäthet (max 4). Den undre siffran visar klassen på plaggets ånggenomsläpp (max 4).