Nedan ges en kortfattad beskrivning av de vanligaste fibrerna och materialen i våra arbetskläder.
Mjuk och komfortabel fiber, med hög slitstyrka i både vått och torrt tillstånd. Naturmaterial där växtfibern kommer från bomullsplantan. Kombineras ofta med polyester – för att ytterligare stärka och erhålla bättre torkningsegenskaper i materialet. Ett bomullstyg med vikt omkring 370-380 gram/m² ger den rätta tyngden i plagget, med bibehållen rörlighet och känsla då man arbetar. Efter några tvättar har du ett mycket bekvämt plagg att jobba i.
Fördelar med bomull:
Elastan ökar komfort hos användaren och bibehåller plaggets form, vilket bidrar till en längre användningsfas. Elastisk syntetfiber som blandas med andra material och möjliggör att material blir följsamt och töjbart.
Fördelar med elastan:
En stark syntetfiber med hög nötningshärdighet som ökar livslängden hos material. Polyamid har bra elasticitet och håller formen bra samtidigt som den absorberar lite fukt och är snabbtorkande. Vanligt förekommande varumärke är Nylon. Polyamid används i högpresterande fibrer som Kevlar® och Cordura®.
Fördelar med polyamid:
Syntetfiber som är en lämplig fiber för arbetskläder tack vare sin slitstyrka, tålighet och nötningshärdighet. Polyester går att få i många olika varianter som ger olika egenskaper och användningsområden, hög formbarhet samtidigt som den transporterar fukten bra. En kombination mellan polyester och bomull ger ett slitstarkt, och komfortabelt plagg. Polyester tar heller inte åt sig smuts lika lätt som naturmaterial.
Fördelar med polyester:
Ett oslagbart naturmaterial som det inte finns någon konkurrent till. Ullens struktur och spänst ger ett luftigt material som bibehåller sin karaktär även vid användning. Detta ger en konstant hög isoleringsförmåga i alla lägen. Ullen har en av de högsta absorptionsförmågorna av alla material, detta utan att kännas fuktig, vilket gör den unik. Ullen värmer precis lika bra i vått som torrt tillstånd. Det är ett levande material som naturligt anpassar sig till kroppens egen temperatur, och är mycket elastiskt vilket ger en extraordinär komfort. Ull är förnyelsebar råvara. Vid produktion av ull, används mindre vatten och energi jämfört med andra material. Naturmaterial där ullfibern kommer från får. Behöver inte tvättas så ofta, utan det kan räcka med att hänga upp och ut plagget för vädring.
Fördelar med ull:
Fiber som tillverkas av cellulosa från till exempel bambu, gran eller andra träd. Bambu odlas effektivt då det växer snabbt och kräver fåtal kemikalier/besprutningar. Viskosfibern är mjuk, håller formen bra och har en hög komfort.
Fördelar med Viskos:
Fleece har liknande egenskaper som ull men är ett syntetmaterial som väger betydligt mindre. Materialet är nästan alltid tillverkat i 100% polyester. Det är lätt, töjbart, mjukt, värmande och enkelt att tvätta.
I ett två-lagersmaterial är två lager, yttermaterial (1) och membran (2); sammanfogade. Det yttre skyddar vind och ger slitstyrka medan membranet skyddar mot väta. I denna konstruktion använder man ett löst foder för att skydda membranet mot skador.
I ett tre-lagersmaterial är det tre lager som är sammanfogade; yttermaterial (1), membran (2) och foder (3). Det yttre skyddar mot vind och ger slitstyrka medan membranet skyddar mot väta och fodret släpper igenom vattenånga och skapar en väldigt bra genomsläpplighet då det är en komprimerad konstruktion.
Plagg som kallas softshell har ett material som är gjort av flera lager som är ihoplaminerade. Materialet har goda stretchegenskaper, vilket gör dem bekväma att bära.
Softshell; 1. Yttertyget är vindtätt och vattenavvisande. 2. Mellanlagret är vindtätt med god förmåga att transportera kroppsvärme.3. Innerlagret är mjukt, isolerande och transporterar fukt.
En 2-vägsstretch ger maximal töjning i två riktningar och används i plagg som ska ha lite mer elasticitet.
En 4-vägsstretch ger maximal flexibilitet i alla riktningar i material och används i plagg som ska ha maximal elasticitet.
Ett tyg med mekanisk stretch är vävt med en teknik som ger materialet stretchegenskaper i två riktningar utan att behöva använda en speciell fiber. Dagens material kan även i en mekanisk stretch få en hög elasticitet.
Canvasväv är ett mycket tätvävt, stadigt och slitstarkt tyg som används i främst arbetsbyxor.
En vävteknik med dubblerade trådar i en riktning, ger ett kraftigt och slitstarkt tyg.
Twill är en vävmetod som skapar ett diagonalt mönster i tyget. Dessa tyger är generellt sett mjukare samtidigt som slitstyrkan är hög.
En elastisk fiber som står för long lasting performance. Används av L.Brador i ett twillmaterial som tillhör Sorona® Agile familjen. Soronafibern baseras på 37% förnyelsebar biobaserad råvara.
Används som beläggning på tyger för att ge ett lätt och funktionellt regnplagg med högt vattenmotstånd. Bibehåller också spänst och rörlighet vid lite lägre temperaturer.
CORDURA®
|
DYNEEMA®
|
SORONA®
|
FLEXICOMB™
|
3M®
|
KEVLAR®
|