Huden är kroppens största organ och utgör ett utmärkt skydd så länge som hudens yta är hel utan skärsår, skrubbsår eller sjukdomar. Den fyller många funktioner som t.ex. reglerar kroppstemperaturen, skyddar mot infektioner och känner av värme, kyla och vibrationer. Hudens yta bär på massor av bakterier som har sin naturliga plats där och som därför är ofarliga. De skyddar mot andra, sjukdomsframkallande (patogena) mikroorganismer – exempelvis svamp som försöker etablera sig.
Huden är människans effektivaste barriär mot:
Delar av huden:
Det är viktigt att hålla huden i gott skick på jobbet och tillämpa goda hudvårdsrutiner om hudproblem ska kunna undvikas. Tre viktiga steg för att undvika hudproblem:
De fungerar som en extra barriär och förstärkning av hudens eget försvar. Dessutom blir det lättare att göra rent eftersom smutsen inte fastnar så lätt.
En handrengöringsprodukt för grövre smuts måste vara effektiv samtidigt som den är skonsam mot den som använder produkten.
Krämer som återfettar och skyddar huden. På vissa arbetsplatser som laboratorier, sjukhus, restauranger och butiker tvättar man händerna mycket ofta. Ibland kan detta leda till uttorkning av huden. Förutom att det är obehagligt kan det bli hudsprickor och infektionsrisk.
Med kylan blir luften ofta torrare och förblir så långt fram under våren, vilket påverkar även vår hud. Om behandling inte sätts in i tid – förebygg gärna innan de uppstår! – kan problemen utvecklas till torrsprickor, ofta där huden är tjockare (t.ex. fingrarna) eller är uppbyggda på ett speciellt vis (läpparna).
Symptom som kan uppstå:
Torrheten kan leda till:
Oftast krävs det små medel för att hjälpa huden under vintern: