Laddar
Laddar
Laddar
/wcsstore//CAS/Skydda/Attachment/News/SE/2024/2024_v33_Aktuellt_nyttlagkrav_fullimage_640x250_ny.jpg

Nytt lagkrav - Arbetsgivare måste prova ut andningsskydd

2024-08-13
Det är redan nu ett krav att arbetsgivaren säkerställer att en arbetstagares personliga skyddsutrustning är lämplig för de risker den ska skydda mot och att den passar användaren efter nödvändiga justeringar. En av de preciserade reglerna är att arbetsgivaren ska se till att andningsskydden provas ut individuellt. Detta innebär att varje andningsskydd ska vara specifikt anpassat för den person som ska använda det. Ett liknande krav finns redan i gällande regler för arbete med kvarts, stendamm och asbest. Anledningen är att ett och samma andningsskydd inte passar alla ansikten. För att skyddet ska fungera effektivt måste det vara i rätt storlek och modell för användaren. Den andra preciseringen gäller andningsskydd som ska sluta tätt mot ansiktet, så kallade tätsittande andningsskydd. Om man väljer ett tätsittande andningsskydd, ska du som arbetsgivare se till att tätheten provas individuellt genom en så kallad tillpassningsprovning.

Andningsskydd ska vara individuellt anpassade

För att tätsittande andningsskydd ska fungera effektivt krävs det att användaren har slät hy eller är renrakad i det område där skyddet ska sluta tätt mot ansiktet. Faktorer som ansiktsbehåring, ärr, leverfläckar och andra ojämnheter kan påverka skyddets förmåga att sluta tätt.

Tillpassningsprovning ska genomföras:

  • När användaren får ett nytt tätsittande andningsskydd för att säkerställa att den specifika modellen passar.
  • Vid byte av typ, storlek eller modell av skyddet.
  • Vid förändringar i ansiktet där skyddet ska sluta tätt.

Exempel på förändringar som kan påverka tillpassningen:

  • Viktökning eller viktminskning
  • Omfattande tandvårdsarbete
  • Ansiktsförändringar, såsom nya ärr eller leverfläckar
  • Ansiktspiercingar

Hur genomförs tillpassningsprovningar av andningsskydd?

Tillpassningsprovning ska göras med en lämplig kvantitativ eller kvalitativ metod. 

Kvalitativ tillpassningstestning

Kvalitativ tillpassningstest är subjektiv och ställer krav på deltagande från användaren. I de vanligaste metoderna används antingen en sackarin- eller Bitrex®-baserad testlösning som sprayas in i en huva. Personen som bär andningsskyddet avgör sedan om de kan smaka lösningen samtidigt som en rad övningar för tillpassningstestning genomförs. Om användaren inte kan känna smak av testlösningen under testet betecknas testet som godkänt. Denna metod kan användas för tillpassning av filtrerande halvmasker och halvmasker.

Kvantitativ tillpassningstest

Kvantitativ tillpassningstest är en objektiv metod som kan användas för att testa passformen hos de flesta tätslutande andningsskydd. Då används ett instrument för att mäta läckage runt ansiktstätningen som ger ett numeriskt resultat. De två huvudsakliga metoderna som används är partikelmätning och kontrollerat undertryck.

Mer om metoder för tillpassningsprovning 

Exempel på metoder för tillpassningsprovning finns beskrivna i den internationella standarden ISO 16975-3 Andningsskydd - Val, användning och underhåll - Del 3: Tillpassningstestning (ISO 16975-3 Respiratory protective devices – Selection, use and maintenance – Part 3: Fit-testing procedures). Standarden kan beställas genom Svenska institutet för standarder, SIS.

Vem kan utföra tillpassningsprovningar?

Som arbetsgivare kan du anlita ett företag som utför tillpassningsprovningar, eller kontakta din leverantör av andningsskydd för att se om de erbjuder tillpassningstestare. Ett annat alternativ är att utbilda egen personal för att utföra provningarna.

Provningen bör utföras av någon med goda kunskaper om andningsskydd och de metoder som används vid tillpassningsprovning. Det finns företag och organisationer som erbjuder utbildningar i detta. Arbetsmiljöverket ställer inga specifika krav på dessa utbildningar och har heller ingen tillsyn över utbildare eller tillpassningstestare. Det är arbetsgivarens ansvar att säkerställa att tillpassningsprovningen utförs med en lämplig metod.

Är ni i behov av tillpassningstest?

Skydda har avtal med underentreprenör som utför tillpassningstest så man kan få dokumenterat om andningsskyddet är tätt. Kontakta oss för mer information eller fyll i en intresseanmälan här.

Exempel på produkter som innefattas av tillpassningstestet:

Helmask Sundströms SR 200

Fläktpaket Sundströms SR 500/SR 200

Halvmask Sundströms SR 100

Filtrerande halvmask Zekler 1503V FFP3

Exempel på produkter som inte innefattas av tillpassningstestet:

Fläktpaket Sundström SR 500/SR 570

Fläktpaket Sundström SR 500/SR 580

Huva Sundström SR 530